Bra med utredning – men våga vässa frågorna
Äntligen skärps riktlinjerna för vilka organisationer som får statligt stöd och inte. Men det behövs raka frågor och på-plats-kontroll för att satsningen ska få effekt.
Så har regeringen satt ner foten kring de organisationer och trossamfund som trots statligt stöd sprider hat och icke-demokratiska värderingar.
Kvinnors Nätverk har i 22 års tid arbetat för alla människors lika värde, och arbetar bland annat aktivt mot hedersrelaterat förtryck och våld.
Vi välkomnar demokratiminister Alice Bah Kuhnkes, MP, satsning på att få bukt med problemen inom civilsamhället. Ansatsen är lovande. Bland annat vill hon få till en utredning av organisationernas värdegrund, och vässa riktlinjerna för att få stöd.
Dessutom kommer ansvariga myndigheterna få ett tydligare uppdrag att granska de demokratiska värderingarna i organisationerna som får bidrag och årligen rapportera om löften efterlevs.
Men det finns ett aber. "Inget system kommer att kunna garantera att det inte finns organisationer som missbrukar det förtroende som samhället har gett dem i form av ekonomiskt stöd", skriver demokratiministern på DN Debatt.
Ja, det är svårt. Bland annat för att frågorna som ställs riskerar att bli för allmänt hållna. Få organisationer skulle offentligt anse sig vara odemokratiska eller inte stödja alla människors lika värde.
Kvinnors Nätverk anser att det inte är tillräckligt att granska stadgar, policydokument och verksamhetsberättelser för att säkerställa att organisationer som erhåller statsbidrag respekterar värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle. Denna typ av dokument går lätt att formulera så att de anpassas efter läsaren.
Bättre då om organisationer vid ansökan och vid varje ny prövning får besvara ett antal konkreta frågor som gäller organisationens inställning i frågor som till exempel kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning? Behandlas män och kvinnor lika i verksamheten? Har kvinnor rätt till sin egen sexualitet och att bestämma över sitt eget liv? Hur ser organisationerna på funktionshinder, sexuell läggning samt inställningen till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter?
Det är först när frågorna blir konkreta som företrädare för icke-demokratiska organisationer sätts på prov. Demokratiska formuleringar på papperet är en sak, demokratisk handling en annan.
I grund och botten ser vi positivt på regeringens val att skärpa riktlinjerna för vilka organisationer som får stöd och inte, men vill även understryka att kontrollfunktioner krävs, både för att ta emot anmälningar och göra kontroller på plats.
Statens pengar måste gå till dem som agerar demokratiskt, inte bara säger att de vill göra det.
Azam Qarai
Talesperson Kvinnors Nätverk
10 juni, 2016
|