معرفی سخنرانان
لیلا قرائی یک فعال جنبش زنان است که همه عمرش را در مبارزه برای حقوق زنان صرف کرده، ابتدا در کشوری که در آن متولد و بزرگ شده، یعنی ایران، و بعد و حالا در سوئد. لیلا قرائی در سال ١٩٩٤ یک برنامه رادیویی محلی در استکهلم بنام "صدای زنان" به راه انداخت و شبکه زنان را بر متن و در کنار این رادیو ساخت. در حال حاضر فعالیت این شبکه شامل نشر اطلاعات و ساختن افکار عمومی هم در سطح ملی و هم بینالمللی است، و همچنین دادن حمایت و مشورت به زنان، کودکان و جوانانی است که در معرض ظلم و خشونت هستند.
لیلا قرائی از چندین سال پیش در جنبش بینالمللی زنان هم فعال بوده و برای برابری زنان در همه دنیا تلاش میکند. او یک ژورنالیست هم هست و در تولید چند فیلم مستند، عمدتاً در مورد وضعیت زنان در افغانستان سهیم بوده است.
ناجیه حنیفی
یکی از دبیران سازمان زنان کانادا برای زنان افغانستان شاخه اتاوا
یکی از بنیانگزاران کمیته دخالت زنان در سیاست
ناجیه حنیفی یک فعال فمینیست، ژورنالیست و یک مدافع جدّی حقوق زنان در داخل و خارج افغانستان است. او مؤسس اولین ایستگاه رادیویی در افغانستان است که توسط زنان اداره میشود و در تأسیس سه سازمان آرمانخواه غیرانتقاعی در افغانستان شرکت داشته است.
ناجیه حنیفی در رشته توسعه و مطالعات جهانی تحصیل کرده و قبلاً از جمله در سازمان ملل متحد بعنوان کارشناس در مسائل مربوط به جنسیت کار کرده است. از او در سطح بینالمللی به خاطر دفاعی که از حقوق انسانی زنان کرده بارها تقدیر شده است. او ساکن اتاوا است و در آنجا به فعالیتش برای حقوق زنان و در خدمت زنان افغانستان ادامه میدهد.
شهرزاد اکبر
مدیر سراسری سازمان جامعه باز افغانستان OSA
شهرزاد اکبر از سپتامبر ٢٠١٤ برای OSA در افغانستان کار میکند که مدافع جامعه مدنی در افغانستان در رابطه با حقوق زنان، امنیت حقوقی/قضایی و مدیای غیروابسته است. او قبلاً بعنوان ژورنالیست و تحلیلگر، عمدتاً در افغانستان و همچنین در سطح بینالمللی فعالیت میکرد. تحصیلاتش در رشتههای مطالعات مربوط به توسعه، آنتروپولوژی و رهبری، از جمله در دانشگاه آکسفورد است.
شهرزاد اکبر همچنین دبیر 'افغانستان ١٤٠٠' بوده، جنبشی که برای بسیج و به حرکت درآوردن نسلهای جوان به منظور دخالت در حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشور کار میکند.
ویدا مهران
دکتر در دپارتمان علوم سیاسی و مطالعات بینالمللی دانشگاه کمبریج
مشاور در AREU (واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان)
ویدا مهران یک فعال حقوق بشر است و در چندین سازمان مللی و بینالمللی، عمدتاً در افغانستان کار کرده است. در حال حاضر او مشاور AREU است، یک نهاد مستقل در کابل که برای ترویج و تقویت تحقیق و آموزش کار میکند.
ویدا مهران در مطالعات بینالمللی از دانشگاه کمبریج مدرک دکترا دارد. او چندین گزارش از وضعیت اجتماعی و سیاسی در افغانستان نوشته و منتشر کرده است.
ثمینه نظیر
مدیر سازمان PODA در پاکستان - Potohar Organization for Development Advocacy
ثمینه نظیر فعالی است که در راه حقوق انسانی برای زنان، کودکان و جوانان مبارزه میکند. سازمان او با افق یک جامعه دمکراتیکِ برخوردار از برابری برای همگان کار میکند. این سازمان از جمله برای تحصیلات و آموزش، چه فُرمال و چه غیر فُرمال، برای زنان، کودکان و جوانان تلاش میکند و همچنین کسب اقتدار قضایی برای این بخش از جمعیت که موضوع کار سازمان است.
PODA یک سازمان آرمانخواه غیرانتفاعی است که از زمان تأسیسش سال ٢٠٠٣، برای ترویج و حفاظت از حقوق بشر در مناطق روستایی پاکستان فعالیت میکند.
شادی امین
نویسنده و فعال فمینیست
شادی امین یک فعال فمینیست از ایران است که بخاطر مبارزه سیاسیش، در آلمان در تبعید زندگی میکند. او بنیانگزار سازمان "شبکه" است، شبکهای از زنان ایرانی، و بعلاوه هماهنگکننده یک شبکه دیگر از زنان لزبین در ایران است بنام "شش رنگ".
شادی امین در طی سه سال وضعیت افراد ترانس را در ایران بدقت مطالعه و ثبت کرده، و در کتاب جدیداً منتشر شدهاش بنام "جنسیت X" نتایج کارش را تشریح کرده است. قبل از این، او در مورد تبعیض جنسی و موقعیت زنان لزبین و ترنسها در ایران تحقیق و کنکاش کرده بود.
ساری کووُ
سرویس اقدام خارجی اروپا (EEAS)، عضو هیئت مدیره شبکه تحلیلگران افغانستان (AAN)، دانشگاه گوتنبرگ، دکتر حقوق بینالملل
ساری کوو بنیانگزار و عضو هیئت مدیره AAN است، یک سازمان مستقل و غیرانتفاعی که گِرد آوردنده کارشناسان، علم و تجربه در خصوص وضعیت افغانستان است. او بعنوان مشاور در زمینه مسائلی که به حقوق بشر و جنس و جنسیت مربوط میشود در EEAS، نهادی متعلق به اروپای متحد، در بروکسل کار میکند.
ساری کووُ دکتر در حقوق بینالملل است و برای سخنرانی درباره مسائلی همچون حقوق بشر و جنس و جنسیت، از جمله در دانشگاه گوتنبرگ سوئد، اغلب به او مراجعه میشود.
سنام محمد
یکی از دبیران جنبش برای یک جامعه دمکراتیک
سنام محمد در سوریه متولد شده و در دانشگاه حلب در رشته ادبیات انگلیسی تحصیل کرده است. او دو دفعه کاندید نمایندگی مجلس شد اما بخاطر کُرد بودنش مانع کارش شدهاند. در سال ٢٠١١ معاون دبیر مجلسِ مردم در غرب کردستان (کردستان سوریه) بوده است.
او عضو سازمان کُردی "اتحاد ستاره" در غرب کردستان است که برای حقوق زنان مبارزه میکند، عضو رهبری "جنبش جامعه دمکراتیک" و همچنین نماینده اروپایی در "اداره دمکراتیک خود-گردان غرب کردستان" است.
نباهت آکوچ
مدیر و بنیانگزار سازمان کَمِر (KAMER)
نباهت آکوچ بنیانگزار و رئیس اجرایی سازمان کَمِر است، یک سازمان زنان در ترکیه که برای این هدف که زنان دانش و حقوق بیشتری به دست بیاورند کار میکند. این سازمان ٢٣ مرکز در جنوب شرقی ترکیه دارد که علیه تبعیض و خشونت بر زنان مبارزه میکند.
نباهت آکوچ سابقه در جنبش اتحادیهای و کار معلمّی دارد. تجربیات خودش و محیط فعالیتش از تعقیب و آزار کُردها و همچنین در معرض خشونت بودن زنان باعث شد که او در سال ١٩٩٧ سازمان کَمِر را تأسیس کند.
اعظم قرائی
عضو هیئت مدیره شبکه زنان، جامعهشناس و مدیر اجرایی مرکز پذیرش دختران در شبکه زنان (Linnamottagningen)
اعظم قرائی فعال جنبش زنان و جامعهشناس است. تخصص او در زمینه خشونت و ستم ناموسپرستانه است. او در عرصه مسائل مرتبط با خشونت و ستم ناموسپرستانه و وضعیت زنان مهاجر از سال ١٩٩٤ تا کنون کار کرده است. از سال ٢٠٠٤ او مدیر اجرایی مرکز لینا در شبکه زنان است، یک پذیرشگاه و پناهگاه باز، با مسکن حفاظت شده برای جوانانی که ازدواج اجباری به آنها تحمیل شده و یا در خطرش هستند، و برای آنها که در معرض خشونت و ستم ناموسپرستانه قرار دارند.
ماریت قدیمی
مدیر اجرایی سازمان حقوق دختران در جامعه (TRIS)، دانشجوی دکترا در دانشکده سوسیال دانشگاه استکهلم
ماریت قدیمی مدیر اجرایی سازمان آرمانخواه و غیرانتفاعی TRIS است، که از سال ٢٠٠٢ با تلاشهای پیشگیرانه علیه خشونت و ستم ناموسپرستانه مشغول به کار است.
او همچنین دانشجوی دکترا در انستیتوی کار سوسیال در دانشگاه استکهلم است و 'شرایط یادگیری دختران و پسرانی که پیشینهای دو-فرهنگی دارند' عرصه اصلی تحقیقات او را تشکیل میدهد.
ناهید باقی
ژورنالیست و فعال جنبش زنان
ناهید باقی یک ژورنالیست و فعال جنبش زنان از افغانستان است، که در حال حاضر در لندن زندگی میکند. او زندگی حرفهای خود را از کار در کنسولگری هندوستان در هرات آغاز کرد، در حالی که همزمان با کار، به تحصیلات عالی در رشته ادبیات فارسی مشغول بود. بعداً خبرنگار محلی و گزارشگر BBC شد.
ناهید باقی کاریر دیپلماتیک خودش را از جمله با سِمَتِ اولین دیپلمات زن افغان در کنسولگری افغانستان در لندن ادامه داد. او حالا دیگر از کار دیپلماتیک کناره گرفته و از جمله در سازمانهای زنان درگیر فعالیت است. بتازگی کار در کمپین بچهبچی را شروع کرده است که علیه تجاوزات سیستماتیک به کودکان مبارزه میکند.
عزیزه خیراندیش
هماهنگ کننده منطقه غرب در شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر (The CSHRN)
عزیزه خیراندیش یک فعال جنبش زنان از افغانستان است، فعال در هرات. او هماهنگکننده منطقه غرب در یک شبکه سراسر کشوری برای جامعه مدنی در افغانستان است. او ترتیب دهنده کارگاهها و جلسات بحث درباره حقوق بشر است، برای دانشجویان، اساتید دانشگاه، رهبران مذهبی، پلیس، مدیا و سایرین. بعلاوه او برای کم کردن خشونت خانگی برنامههای مختلف و متعدد ترتیب میدهد. او از پابندی به حقوق بشر پاسداری میکند تا از خطرات بکاهد، بخصوص در رابطه با تهدیداتی که متوجه زنان است. همچنین او در زمینه ارتقاء آگاهی عموم نسبت به حقوق زنان و کودکان فعالیت میکند.
عزیزه خیراندیش در اصل یک معلم است که به عنوان نمونه، به طالبان وقعی نگذاشت و به ترتیب دادن دورههای آموزشی برای زنان و دختران در خانهاش بیوقفه ادامه داد. او در پروسه کار تدوین قانون اساسی افغانستان دخیل بوده. او رئیس هیئت امنای انجمن فرهنگ و جامعه مدنی هرات هم بوده است.
خالده خرسند
ژورنالیست و فعال جنبش زنان
خالده خرسند سردبیر برنامههای "رادیوی مردم" در هرات است. او بعنوان ژورنالیست آزاد برای تعدادی از مطبوعات ملی و بینالمللی کار کرده و در تأسیس بسیاری از سازمانهای فرهنگی و مطبوعاتی، از جمله اولین ایستگاه رادیویی افغانستان که توسط زنان اداره میشود، شرکت داشته است.
خالده خرسند در زمان حکومت طالبان یک گروه مخفی برای زنان تأسیس کرد، "سوزن طلایی"، که در آن ٢٠ زن و دختر امکان پیدا کردند در کلاسهای ادبیات شرکت کنند و خواندن و نوشتن یاد بگیرند. او بعلاوه ٣٠ مقاله و داستان نوشته و منتشر کرده است، عمدتاً درباره زندگی فرهنگی و اجتماعی زنان و مبارزات هرروزه آنان.
مرسل رحیمی
لیدر کمیته دانشجویان و جوانان حزب همبستگی افغانستان
مرسل رحیمی در یک اردوگاه پناهندگان در پاکستان متولد شد، اما بعد از سقوط رژیم طالبان، وقتی خانوادهاش به شمال شرقی افغانستان برگشت او هم به افغانستان آمد. حالا ساکن کابل است و فعال در حزب همبستگی افغانستان، که برای آزادی، دمکراسی، سکولاریسم و برابری مبارزه میکند.
مرسل رحیمی مسئول کمیته دانشجویان و جوانان حزب است، برای سایت حزب مقاله مینویسد و به امر بسیج و به حرکت درآوردن زنان کمک میرساند. او فوتبالیست هم هست، ورزشی بسیار غیر معمول برای بسیاری از دختران افغان.
منیره یوسفزاده
مدیر BEENA سازمان حامی برای افغانستان
منیره یوسفزاده در حیطه جامعه مدنی در افغانستان فعالیت میکند و در کار با کودکان خیابانی، زنان و جوانان صاحب تجربه است. در حال حاضر بعنوان مشاور در خصوص جامعه مدنی و دمکراسی محلی مشغول به کار است و رئیس بخش ارتباطات IDLG است، سازمانی که برای دمکراسی محلی، صلح و ثبات در افغانستان فعالیت میکند.
تحصیلات منیره یوسفزاده در رشته اقتصاد و دولتشناسی است. او همچنین مقالات و کتابهایی در باره نقش زنان، حقوق بشر، دمکراسی و جامعه مدنی، و کودکان خیابانی نوشته است.
دیانا ثاقب
مدیر عامل اولین و دومین فسیتوال فیلم حقوق بشر افغانستان
دیانا ثاقب یک فعال جنبش زنان و فیلمساز از افغانستان است. او فیلمسازی را در دانشگاه تهران آموخته، نقش برجستهای در سازماندهی و برگزاری چندین فستیوال فیلم در افغانستان داشته و سردبیر "تِم" است – یک مجله ویژه فیلم، تئاتر، موسیقی و تلویزیون.
دیانا ثاقب تا حال ١٥ فیلم مستند، ٤ فیلم کوتاه با تِم حقوق بشر، حقوق زن، زن و ورزش، زن و سیاست، و همچنین سلامت و بهداشت ساخته است. فیلمهای او برنده جوایز فستیوالهای مختلف بینالمللی بودهاند.
نرگس آذریون
دانشجوی حقوق و علوم سیاسی، فعال حقوق بشر از افغانستان
نرگس آذریون یک فعال حقوق بشر است، با تمرکز خاص بر مدیا و اِعمال نفوذ. او بنیانگزار سازمان YIA است (جوانان خواستار یک افغانستان مستقل)، که میخواهد از طریق پروژههای فرهنگی، ورزشی و اجتماعی جوانان افغانستان را برانگیزد تا از موانع جنسی، مذهبی، قومی و زبانی عبور کنند. آنها در حال حاضر کمپینی را در دفاع از برابری، علیه همه اَشکال تبعیض و خشونت بر زنان به پیش میبرند.
نرگس آذریون سازنده فیلم مستند "کارتهای کابل" است که به توصیف زندگی زنان فمینیست فعال کابل میپردازد. او همچینین در تأسیس یک تیم ملی کوهنوردی زنان سهیم بوده و یکی از اولین زنان افغانستان است که بر قلّه نوشاخ قدم گذاشته است.
صحرا موسوی
مدیر و بنیانگزار شرکت تولید فیلم 'مستند-خانه' DocHouse افغانستان در کابل
یکی از بنیانگزاران شرکت تولید فیلم Anahat Vision and Films production در لندن
صحرا موسوی یک فیلمساز و یک فعال جنبش زنان از افغانستان است. او فیلمسازی را در دانشگاه هنر در لندن آموخته و در دانشکده هنر دانشگاه کابل تدریس کرده است.
صحرا موسوی تجربه فراوانی از همکاری با مقامات محلی در فیلمسازی و برگزاری فستیوالهای فیلم دارد.