دخترمان حق داشت! دادگاه پژوهش سوئد پدرخوانده متجاوز را به دو و نیم سال زندان محکوم کرد
Hovrätten dömmer familjehemspappan för våldtäkt mot barn - fängelse 2 år och 6 månader


TV4s Kristina Thulin rapporterar: "Hovrätt fäller friad för våldtäkt" och pratar med Azam och Sara - TV4 Nyheterna från minute 9:48

Domslut och bilder från vår samling vid Svea Hovrätt 2013-12-02 + Leila o Matilda från Seoul 3/12
I världskonferensen i Seoul visar Leila o Matilda den här sidan för hela världens aktivister
Dom.I   Dom.II         1     2     3     4     5     6     7     8     9     Seoul I     II     IlI


PRESSMEDDELANDE 2013-11-29
Dom i uppmärksammat våldtäktsmål meddelas – manifestation vid Svea hovrätt
Samling: Måndag 2 december kl 13.45 vid Svea Hovrätt

På måndag den 2 december kl 14 meddelar Svea hovrätt domen i det uppmärksammade fallet med familjehemspappan som står åtalad för våldtäkt på den minderåriga flicka som var placerad i familjen. Mannen friades i tingsrätten trots att man funnit hans sperma i flickans underliv och på en matta i flickans rum. Det är första gången i Sverige som en domstol friar en man från våldtäkt trots att man hittat hans sperma i målsägandens kropp.

Med en friande dom även i hovrätten finns risken att det skapas en helt ny praxis och en helt ny värdering av teknisk bevisning i form av DNA. Vi är oroade för vad det får för konsekvenser i framtida våldtäktsmål.

Redan nu står det klart att flickan nekas den självklara rätten till skadestånd, även om mannen fälls. Detta eftersom rätten kräver en fullmakt från den biologiska pappan, som hon blivit omhändertagen ifrån, och denne nekat att skriva på fullmakten. Rätten godtar inte heller att socialnämndens ordförande undertecknar fullmakten. Mer info om detta: MANIFESTATION MOT VÅLDTÄKTSDOMAR

Även om det blir en fällande dom i det aktuella målet kvarstår faktum att många sexualbrottsförövare går fria. Efter en sommar och höst av flera uppmärksammade domar i sexualbrottsmål, där rättens kunskap och objektivitet ifrågasatts, har kvinnorörelsen samlat sig för gemensamma aktioner:

  • Ett stort antal kvinnoorganisationer har på initiativ av Sveriges kvinnolobby skrivit till justitieminister Beatrice Ask och krävt ett haverimöte.?
  • En gemensam debattartikel med krav på att en haverikommission ska granska sexualbrotten finns här: Aftonbladet 2013-11-01
  • Ett flertal organisationer genomförde en manifestation utanför Svea Hovrätt i samband med att den nu aktuella rättegången startade den 4 november. Manifestationen fick stort genomslag i media.
Nu är det dags igen! Måndag den 2 december kl 13.45 samlas vi vid entrén till Svea Hovrätt för att ta del av domen. Det blir sedan manifestation på torget utanför hovrätten där vi fortsätter kampen för allas rätt till ett liv utan sexuellt våld, för rättstrygghet och förändring av rättsväsendets hantering av sexualbrottmål.

Arrangör: Kvinnors Nätverk
Medarrangörer: TRIS - tjejers rätt i samhället, Sveriges Kvinnolobby, ROKS, FATTA, Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening
För mer info om det aktuella fallet och om manifestationen se: MANIFESTATION MOT VÅLDTÄKTSDOMAR

Kontakt: Azam Qarai Talesperson Kvinnors Nätverk, verksamhetschef Linnamottagningen
Mobil: 070 – 222 35 38   E-post: azam@kvinnonet.org

Sara Bäckström Jurist och talesperson Kvinnors Nätverk
Mobil: 076 – 863 93 63   E-post: sara@kvinnonet.net


Bilder från manifestationen mot våldtäktsdomar vid Svea Hovrätt 2013-11-04
1     2     3     4     5     6     7     8     9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32
  33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64


Murat KUSEYRİ: Kadın örgütlerinin mücadelesi sonuç verdi; tecavüzcü mahkum oldu
Aftonbladet, Kerstin Weigl: Okunskap och slarv kan förstöra barns liv   Persiska فارسی
VLT, Agnes Klemen: Våldtäktsrättegång startade till protester
SVT Aktuellt 20131104 - Kvinnors Nätverk, Sara Bäckstrom (minut 07-12)
Ada Salomóns bilder
SVT 4/11: Rättegång mot fosterhemspappa - Demonstration vid Svea Hovrätt
SR 4/11: Demonstrationer mot sexualbrottsdomar - Sara Bäckström
SVD: Demonstrationer mot friande våldtäktsdom
Aftonbladet: Man ska inte kunna göra så här ostraffatKenya rape: protests after attackers given grass-cutting punishment
Hundreds march in Nairobi to demand justice for 16-year-old gang rape victim whose attackers were let go after cutting grass

Here in Sweden they don't even need to slash grass!!

KVINNORS NÄTVERK ARRANGERAR MANIFESTATION UTANFÖR SVEA HOVRÄTT
MÅNDAG DEN 4 NOVEMBER 8.30 – 9.30
Kom och var med du också!

PDF     Persiska فارسی     Aftonbladet: Låt haverikommission granska sexualbrotten     TV4: Våldtäktsoffer får inte kräva skadestånd

Vi samlas där 4 november!

MANIFESTATION MOT VÅLDTÄKTSDOMAR

Måndag den 4 november kl 8.30 utanför Svea Hovrätt, Birger Jarls torg 16 i Stockholm

Kom och visa ditt stöd för den tjej som utsattes för en våldtäkt av sin familjehemspappa och vars fall nu ska upp i hovrätten. Mannen friades av tingsrätten i våras och nu på måndag, 4 nov, börjar förhandlingarna i Svea hovrätt dit domen överklagats.

Efter en sommar och höst med flera uppmärksammade domar och resonemang i sexualbrottsmål, där rättens verklighetsförankring, kunskap och objektivitet ifrågasatts har kvinnorörelsen fått nog!

Vi samlas därför 4 november för att

    - VISA HENNE VÅRT STÖD NÄR HENNES FALL TAS UPP I HOVRÄTTEN
    - UPPMANA JUSTITIEMINISTER BEATRICE ASK TILL HANDLING MOT SEXUALBROTTEN!
Har du också fått nog? Då ses vi utanför hovrätten på Riddarholmen på måndag!

Tal av Kvinnors Nätverk, SKR, Roks, FATTA, Sveriges Kvinnolobby, Glöm, Aldrig Pela och Fadime (GAPF) med flera.

Om det aktuella målet

I våras friade tingsrätten familjehemspappan som stod åtalad för våldtäkt mot tjejen som varit placerad i hans hem på grund av hedersrelaterat förtryck och våld. Domen överklagades till hovrätten och den 4:e november börjar förhandlingarna.

Mannen friades trots att hans DNA fanns i flickans underliv och på mattan bredvid sängen i hennes rum. Tingsrätten fann hans berättelse om att han ”erektionstränat” i badrummet och att flickan i sin tur stulit hans sperma från pappret och fört in i slidan samt smetat på mattan som trovärdig, trots både luckor i hans berättelse och orimligheten i hans påståenden. Det här är första gången i Sverige som en domstol friar en man som nekar till våldtäkt trots att man hittat hans sperma i målsägandens kropp.

Västmanlands tingsrätt flyttar gränserna till det absurda i fråga om vems ord som väger tyngst i våldtäktsrättegångar. När positionerna flyttas på detta vis det blir i princip omöjligt att som ungt brottsoffer hävda sin rätt, framför allt om man är placerad på grund av dåliga hemförhållanden och kommer från en ”trasslig” bakgrund, som i det här fallet innefattar hedersrelaterat förtryck och våld.
 

För mer info se:

Domen har överklagats till Hovrätten och förhandlingarna har tidigare varit planerade att påbörjas den 4 november.

Ytterligare ett aktuellt fall är Hovrätten som ändrade Tingsrättens dom och friade ett gäng tonårskillar för våldtäkt på en 15-årig flicka i Tensta. Detta trots att de låst in henne, hållit fast henne och struntat i hennes nej. www.expressen.se: Alhem sågar hovrätten efter våldtäktsdomen och SverigesRadio.se: Kritik mot friande domar för gruppvåldtäkt i Tensta.

Arrangörer

Kvinnors Nätverk (initiativtagare) Roks - mot mäns våld mot kvinnor Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Sveriges Kvinnolobby FATTA DEA, Riksorganisationen GAPF, Riksorganisationen HOPP, FATTA-gruppen och BOJ.


FÖR AKTUELL INFORMATION SE FACEBOOK-EVENTET
https://www.facebook.com/events/427683714003719/


www.kvinnonet.org


Pressmeddelande Kvinnors Nätverk skickat den 1 november 2013:

Vakna Beatrice Ask!
#vaknabeatrice
Ge tjejer rättstrygghet vid våldtäktsmål - vi ses vid Svea Hovrätt på måndag!

Efter en sommar och höst av flera uppmärksammade domar och resonemang i sexualbrottsmål, där rättens kunskap och objektivitet ifrågasatts samlar sig kvinnorörelsen nu för en gemensam manifestation klockan 8.30 den 4 november utanför Svea Hovrätt, på Riddarholmen i Stockholm.

Då och där börjar hovrättsförhandlingarna för den tjej som utsattes för en våldtäkt av sin familjehemspappa och vars fall nu ska upp i hovrätten. Mannen friades av tingsrätten i våras, trots DNA-bevis. Vi är där både för att uttrycka vår oro inför utvecklingen av de många friande domarna i domstol runt om i landet och visa vårt stöd för tjejen. Samling klockan 8.30, talarna börjar klockan 9.00 och håller på fram till kl. 09.30 då rätten öppnar.

Talare

Johanna Dahlin, Sveriges Kvinnolobby
Wiveca Holst, Roks
Ida Östensson och Vanessa Marko, FATTA
Sara Mohammad, Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)
Carin Göransson, SKR
Sara Bäckström, Kvinnors Nätverk
Talin Davidian, TRIS-tjejers rätt i samhället

Bakgrund: I våras friade tingsrätten en familjehemspappa åtalad för våldtäkt mot en tjej som varit placerad i hans hem på grund av sina hemförhållanden, trots att hans DNA fanns i flickans underliv och på mattan bredvid sängen i hennes rum. Han hävdade att han "erektionstränat" i badrummet och att flickan stulit hans sperma från pappret han kastat därinne, fört in det i slidan samt smetat det på mattan. Tingsrätten bedömde att hans förklaring inte var ställd utom rimligt tvivel. Den friade honom. Tingsrätten flyttar gränserna till det absurda i fråga om vems ord som väger tyngst i våldtäktsrättegångar. Gäller inte ens DNA som bevis längre? Friandet gör det även omöjligt att som ung kvinnligt brottsoffer hävda sin rätt, framför allt om man är placerad på grund av dåliga hemförhållanden och kommer från en "trasslig" bakgrund, som i det här fallet innefattar hedersrelaterat förtryck och våld. Vi är många som länge oroats över domstolarnas bedömning och bristande kunskap kring unga kvinnor som blir våldtagna. Nu samlas vi. Har du också fått nog? Då ses vi utanför hovrätten på Riddarholmen på måndag!

Justitieminister Beatrice Ask har ännu inte svarat på vårt krav om ett haverimöte. Kvinnorörelsen väntar ihärdigt och det är hög tid för ministern att agera nu för att visa att sexualbrott är ett prioriterat område! Läs mer om manifestationen på Facebook: https://www.facebook.com/events/427683714003719/

För mer information:

Azam Qarai
Verksamhetsansvarig Kvinnors nätverk, Linnamottagningen
Mobil: 070 - 222 35 38
E-post: azam@kvinnonet.org
Sara Bäckström
Jurist och talesperson Kvinnors Nätverk
Mobil: 076 - 863 93 63
E-post: sara@kvinnonet.net

Arrangörer

Kvinnors Nätverk (initiativtagare), Roks - mot mäns våld mot kvinnor, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Sveriges Kvinnolobby, FATTA, TRIS-tjejers rätt i samhället, Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening

Kvinnors Nätverk är en ideell organisation som för en aktiv kamp för att kvinnors och ungdomars rättigheter ska gälla lika för alla - oavsett etnisk, religiös eller kulturell bakgrund. Vi arbetar för att synliggöra och motverka alla former av förtryck, våld och rasism, och har särskild kompetens när det gäller hedersrelaterat förtryck och våld. Kvinnors Nätverk arbetar brett med opinionsbildning och informationsspridning samt med stödverksamhet och rådgivning till våldsutsatta kvinnor och ungdomar. Mer info: www.kvinnonet.orgFöreslagna slagord:

Rör inte min syster! För allas rätt till ett liv utan sexuellt våld!

Skam över domstolarnas syn på sexualbrott

Vi kräver alla kvinnors rätt till liv utan sexuellt våld

FÖR RÄTTSTRYGGHET FÖR UNGA TJEJER

MOT RÄTTSVÄSENDETS BRISTER I SEXUALBROTTSMÅL

Kvinnors nätverk kräver rättvisa jämlikhet och frihet från sexuellt våld för alla!
Om kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter= måste sexualbrott mot kvinnor tas på allvar av lagen!
Måste sexualbrott tas på allvar av lagen!

Rättsskandal 2013

Det gäller våra systrar det gäller våra barn inga våldtäkter i vår stad

Vad ska vill vi ha?     en rättvis lagstiftning

(Lika rätt för alla     Kvinnors rättigheter     Rättvis rättsprocess)

När? nu!     När? nu!     När när när? NU NU NU!

Vad ska vi göra? Krossa patriarkatet

Krossa patriarkatet leve feminismen leve demokratin

Stoppa domarna i papperskorgarna!

Vi vill ha rätt vi vill ha rätt vi vill ha rätt till rättvisa!

Ropen skalla rättvisa för alla!

Rätt till rättvisa oavsett kön!

Ååå tjejer åååå tjejer vi måste höja våra röster för att höras